Ingrid Damwijk 40 jaar kleuterjuf bij de Wichelroede

“Ik ben nog geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan. 40 jaar zijn omgevlogen. Blije kinderen die vrolijk naar je toe komen huppelen, dan is je dag meteen goed. Kleuters zijn haar passie, geven haar energie. Ze zijn zo ontvankelijk, zo enthousiast en zo puur.”

Dat zijn de woorden van juffrouw Ingrid op de vraag waarom haar werk zo leuk is dat ze dit al 40 jaar doet.
Dinsdagochtend 9 januari ligt de rode loper, geflankeerd met ballonnen uit, voor juffrouw Ingrid. Vandaag is ze 40 jaar kleuterjuf bij de Wichelroede. Als ze aankomt vormen de kinderen een erehaag om haar naar binnen te geleiden. De 24 kinderen van haar klas allemaal met een feesthoedje op.
De klas is versierd met slingers van alle kinderhandjes, op het scherm een taart met 40 kaarsjes. Een kroon ligt in het midden en een prachtige stoel als troon staat voor haar klaar. Zittend op die ‘troon’ krijgt zij een cadeau. Een vaas versierd met bloemetjes en bijtjes van alle vingerafdrukken van de kinderen van haar klas, met mooie bloemen gemaakt door een van de moeders. Vervolgens wordt zij een voor een door de kinderen gefeliciteerd. Ze hebben allemaal een bloem bij zich: een echte bloem of een prachtig geknutselde bloem. Er volgt een interview door de kinderen die ook graag willen weten waarom zij al 40 jaar juf is. Ingrid vertelt dat zij als kind al juffrouw speelde met al haar knuffels en speelgoedberen als kinderen. Het enthousiasme daarvoor is gebleven. De kinderen hebben ook een mooi lied ingestudeerd wat start met: “als we jou niet hadden gehad” en de oudste kleuters hebben ieder een medaille voor haar gemaakt die omgehangen wordt. Een prachtige start van een feestdag de juffrouw Ingrid nog lang zal herinneren.

Heel bijzonder is dat juffrouw Ingrid regelmatig kinderen in haar klas heeft waarvan een van de ouders ook bij haar in de klas hebben gezeten. Een van haar collega’s heeft in haar eerste kleuterklas gezeten. Zo heeft zij opeenvolgende generaties in Udenhout meegemaakt bij hun start op de basisschool en zal dat de komende tijd zeker nog blijven doen.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer, de Wichelroede

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *