Een vrijwilliger in het zonnetje

Carla Oerlemans beheert vol passie de Weggeefhoek

Carla vertelt dat de Weggeefhoek eigenlijk een gewone Facebookpagina is, waar leden van de Weggeefhoek uit Udenhout en Biezenmortel spullen op kunnen zetten, die ze zelf niet meer nodig hebben en anderen blij mee willen maken. Carla beheert deze pagina al sinds oktober 2013. “Ik ben zelf van laten we niks weggooien. Je kunt zoveel mensen blij maken.” Bijna ieder dorp of stad heeft wel een Weggeefhoek. De Weggeefhoek van Udenhout en Biezenmortel telt inmiddels al 3600 leden en er komen er iedere dag nog bij.
Op een product dat op de Weggeefhoek geplaatst wordt kunnen mensen 12 uur reageren met ‘interesse’. De reden waarom mensen een product graag willen hebben is niet belangrijk, iedere reden is legitiem. Onder de mensen die aangegeven hebben interesse te hebben wordt het product vervolgens verloot. Ook dat kan digitaal. Ieder heeft dus een eerlijke kans om een product te ontvangen. Tussen aanbieder en ontvanger wordt daarna een persoonlijke afspraak gemaakt wanneer en waar het product opgehaald kan worden. Een product dat meer dan 7 dagen op de Weggeefhoek staat, wordt door Carla verwijderd. Zo loopt de Weggeefhoek niet te vol. De producten die aangeboden worden zijn zeer divers. Speelgoed, meubilair, kinderstoeltjes, puzzels, huishoudelijke artikelen, klokken, kleding, ook carnavalskleren in Carnavalstijd, tassen, oude bidprentjes, te veel om op te noemen. In de zomer worden zelfs stekplantjes aangeboden.
De Weggeefhoek is geen ‘vraaghoek’. Daar is de ‘Vraag maar Raak’ pagina van Facebook voor. In zeldzame gevallen is toch een oproep gedaan, bv toen een geliefd poesje weggelopen was. Of toen een woonhuis in Udenhout afbrandde en het gedupeerde gezin alles kwijt was. Dit omdat de Weggeefhoek zo’n groot bereik heeft en veel mensen kunnen reageren.

Carla kijkt iedere morgen en daarnaast nog wel enkele keren per dag of er geen gekke dingen geplaats zijn. Ze stuurt een berichtje als er iets niet klopt. Ze hoort het graag wanneer mensen meerdere malen spullen niet op komen halen. Deze mensen worden als lid verwijderd. Carla vertelt dat sommige leden wel heel vaak reageren met ‘interesse’. “Dat kan het nadeel zijn van de Weggeefhoek”, geeft Carla aan, “mensen kunnen er ‘hebberig’ van worden. Er zijn ook altijd mensen die iets te mopperen hebben, maar andere leden omschrijven het als ’tof’ om spulletjes door te geven en anderen blij te maken”. Dat geeft Carla de energie om door te gaan met haar dagelijks inzet als beheerder van de Weggeefhoek.
Mensen blij maken met spullen, die anderen niet meer nodig hebben, en bijdragen aan duurzaamheid is de drijfveer van Carla. De Wegwijzer hoopt dat ze dat nog vele jaren zal blijven doen.

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *