Ambitieuze toekomstplannen voor de dorpen en het buitengebied

Colleges Oisterwijk en Tilburg leggen ambitieuze toekomstplannen voor de dorpen en het buitengebied voor aan de gemeenteraden

In de afgelopen maanden organiseerden gemeente Oisterwijk en gemeente Tilburg diverse drukbezochte informatieavonden over de toekomstplannen van de dorpen en het buitengebied. In totaal ontvingen beide gemeenten meer dan 300 reacties van de verschillende dorps- en buurtraden, belangenorganisaties op het gebied van natuur, mobiliteit, landbouw en tuinderij, ondernemers, bewoners en andere overheden. Na ontvangst van alle reacties zijn de uitgebreide plannen op vele punten verder aangescherpt. Dinsdag 30 januari jl. hebben beide colleges besloten het aangepaste koersdocument Oostflank aan de gemeenteraden voor te leggen.
Het koersdocument Oostflank beschrijft de toekomstvisie voor de ontwikkeling van de dorpen Berkel-Enschot, Biezenmortel, Haaren, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout en het landelijke gebied hiertussen. In dit gebied (de Oostflank genoemd) willen beide gemeentes in de periode tot 2040 het landschap, de natuur en lokale economie versterken, de bereikbaarheid verbeteren en circa 5000 grotendeels betaalbare woningen bouwen. Ook zijn er plannen voor een gezamenlijk circulair centrum en een nieuw treinstation in Udenhout.

Aanscherpingen
Op basis van de vele reacties is het koersdocument aangescherpt. Op het gebied van mobiliteit is nu opgenomen dat de Koningsoordlaan in Berkel-Enschot wordt verlengd richting Udenhout. Om de verkeersdrukte in de dorpskernen te verminderen zien de colleges af van het afsluiten van de aansluiting van de N65 met de Heusdensebaan richting Udenhout en Biezenmortel. De opwaardering van de Gijzelsestraat is geschrapt uit het koersdocument. Dit is niet meer nodig doordat de Heusdensebaan aan de noordzijde open blijft voor autoverkeer.
De colleges willen in de komende jaren ook extra voorzieningen zoals kinderopvang, onderwijs, ontmoetingsruimten, kunst en cultuur, sport- en spelvoorzieningen realiseren in de groeiende dorpen. In diverse kernen worden inbreidingslocaties voor woningbouw de komende jaren nader onderzocht. Zo start er in 2024 een concrete studie naar inbreidingslocaties in Udenhout.

Vervolgstappen
De bespreking van het koersdocument in gemeente Tilburg verloopt in diverse stappen. In februari vindt er een bijeenkomst plaats waarin ruimte is voor insprekers om de raad over dit onderwerp toe te spreken, vervolgens gaat de raad in debat over de plannen en volgt waarschijnlijk op 11 maart in de raad een stemming. Eind mei wordt het koersdocument definitief vastgesteld in beide gemeentes. De definitieve vergaderdata en tijden zijn vanaf woensdag 7 februari bekend en zijn te vinden op www.raadtilburg.nl.
Colleges Oisterwijk en Tilburg leggen ambitieuze toekomstplannen voor de dorpen en het buitengebied voor aan de gemeenteraden

Bekijk op www.tilburg.nl/oostflank het volledige koersdocument, een uitgebreide samenvatting met daarin alle aanpassingen en het raadsvoorstel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *