Een vrijwilliger in het zonnetje

“Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”.

Fien van de Aker, Stef Aldenhuijsen, Anita de Bont, Antoon van den Brand, Jeanny van Haaren, Henk Kuijpers, Jo Robben, Jeroen Kleiweg en Connie Slenders zijn allemaal belastinginvulhulpen van Contact 50 en staan in de startblokken om ook dit jaar weer als vrijwilliger bij mensen te helpen om hun belastingaangifte in te vullen.

Connie Slenders, ook bestuurslid bij Contact 50 is de coördinator van deze dienst en vertelt daar over. Ze relativeert haar rol als coördinator. Iedere belastinginvulhulp werkt heel zelfstandig. Zij heeft wel het overzicht wie nog eventueel ruimte heeft als er nieuwe aanvragen komen.

Wat houdt deze dienst in?
Veel Nederlanders krijgen de oproep om jaarlijks vóór 1 mei hun aangifte voor de inkomstenbelasting in te vullen. Voor sommigen routine, voor anderen een opgave waar ze hulp bij nodig hebben. De belastinginvulhulpen van Contact 50 bieden die hulp aan ouderen. Ieder lid van Contact 50 kan een beroep op hen doen. Voor €6.- per persoon komen zij aan huis en verzorgen de aangifte. Bij een echtpaar zijn het twee aangiftes. Vooral de eerste keer nemen ze uitgebreid de tijd om alles te bespreken. Het is Connie haar ervaring dat mensen vaak aftrekposten hebben waar ze zelf niet aan denken of niet weten. Vooral alles rondom ziektekosten speelt bij de doelgroep vaak een rol.
Het afgelopen jaar hebben zij samen 401 belastingaangiftes verwerkt. Het aantal wat een vrijwilliger doet hangt af van zijn of haar mogelijkheden en varieert van 10 à 15 tot wel 60 aangiftes. Ze doen dat vaak jaren achter elkaar voor dezelfde mensen, soms al wel 20 jaar.

Deskundigheid
De invullers hebben allemaal een financiële achtergrond. Ze krijgen juridische ondersteuning vanuit KBO-Brabant waar deskundigen jaarlijks een verplichte bijscholing verzorgen en ook bij specifieke vragen of bezwaren hun kennis beschikbaar stellen.
Ieder jaar komen ze ook een paar maal in een groep bij elkaar om vragen uit te wisselen en zo te leren van elkaar.

Voor wie?
Iedereen die lid is van Contact 50 kan deze ondersteuning vragen. Connie geeft aan dat ze niet-leden niet direct uitsluiten, maar wel stimuleren om lid te worden. Soms kiezen mensen een invulhulp die ze persoonlijk kennen, anderen geven de voorkeur aan een onbekende. Heeft u ook hulp nodig: neem contact op met Connie Slenders: belbeh@contact50udenhout.nl of telefoonnummer: 06-44478190

Signalerende rol
Als ze bij mensen thuis komen krijgen ze vaak ook een indruk van hoe het verder met mensen gaat. Soms constateren ze dat mensen recht hebben op bepaalde toeslagen of dat mensen op het terrein van zorg en welzijn ondersteuning kunnen gebruiken. In dat geval kunnen ze bespreken dat een clientondersteuner van Contact 50 hun verder kan helpen. Op die manier is hun rol ook belangrijk, naast het invullen van de belastingaangifte.
Het is duidelijk dat deze vrijwilligers voor veel mensen in deze maanden heel belangrijk zijn en verdienen om in het zonnetje gezet te worden.


Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer

Foto: Henny Schilders, de Wegwijzer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *